
Machu Picchu, původem z Peru, dozrává ze zelené do extra tmavě hnědé barvy. Pálivost je střední, tedy ve stovkách tisíc SHU. Přesné hodnoty nejsou známy. U stonku je 3 cm široká a až 10 cm dlouhá, tvar plodu oválný.
Machu Picchu se dorůstá kolem jednoho metru na výšku a cca 60 cm do šířky. U paprik rodu Capsicum Chinense počítejte s vyššími nároky na pěstební prostor, takže rozhodně metr volného prostoru kolem nebude na škodu. Poroste Vám v pěstební nádobě, vyžaduje přímé slunce jako většina paprik.
Chilli papriky obecně vyžadují humózní půdu, dobře provzdušněnou s pH spíše zásaditým. Zálivku provádějte v dostatečné míře především ke stonku, aby jste nevlhčili listy. Nejlépe se ji bude dařit ve skleníku a folíovníku, ale pouze pokud bude kvalitně odvětrávaný! Nejvhodnější a nejúčinější je větrání střechou.
Machu Picchu je zajímavá nejen svým názvem, ale především tvarem a zbarvenímm plodů. Pokud budete řešit nadúrodu, tak nejvhodnějším způsobem je sušení a poté pomletí na koření. Sušení doporučujeme v sušičce na ovoce při teplotě 40 stupňů, rošty průběžně prohazovat. Namletí je nejvhodnější v tříštivém mlýnku ihned po vyjmutí ze sušičky, kdy jsou usušené slupky papriky ještě křupavé.
Zatím bez recenzí.