
Teplomilná rostlina, původem z Indie. Ibišek jedlý je také někdy nazýván jako okra nebo proskurník jedlý.
U nás lze pěstovat ibišek jedlý jen tam, kde jsou trvale lepší teplotní podmínky anebo ve sklenících. Jedná se o značně teplomilnou rostlinu, takže výsev provádíme do skleníku nebo do kelímků a předpěstujeme si rostlinky doma.
K jejich pěstování můžeme přistupovat stejným způsobem jako k pěstování paprik, ovšem s tím rozdílem, že jedlý ibišek doroste do mnohem impozantnějších rozměrů. Vzrostlé ibišky jedlé vysazujeme ven až v druhé polovině května. Jen je třeba brát ohled na to, že rostliny příliš nemilují přesazování. Rostliny začínají kvést koncem července. Po odkvětu se na místech květů objevují dužnaté plody ve tvaru tobolek.
Se zálivkou to rozhodně nesmíme přehánět. Ibišky jedlé mají rády pravidelnou, ale ne příliš vydatnou zálivku. Při nadměrné zálivce totiž začnou květy i plody rostlin zahnívat. Pro jejich pěstování je tedy nejvhodnější dobře propustná zemina a přihnojování v průběhu vegetace. Jakmile plody dorostou do velikosti 5 cm na délku, začneme je sklízet. Tehdy jsou plody dostatečně šťavnaté a semena jsou ještě měkká.
Konzumují se vařené jako příloha nebo konzervované v kyselém nálevu. Nedozrálá semena nahrazují hrách.
Zatím bez recenzí.