
Výsev a výsadba
S předpěstováním začínáme od půlky dubna. S přímým výsevem a výsadbou sazenic až v druhé půlce května.
Na začátku si zvolíme způsob výsevu semen:
Výsevná hloubka: činí kolem 3 cm (v lehkých půdách vyséváme o něco hlouběji).
Čas výsevu: od poloviny dubna, do předem připravených květináčů s výsevným substrátem. Substrát by měl být kvalitní, jemný. Do jednoho květináče vkládáme 1 semínko nebo 2 semínka. Přímý výsev na záhon je vhodný, až když pominou pozdní jarní mrazíky a půda se prohřeje alespoň na 15°C. Nebo můžeme použít malé přenosné fóliovníky (kryty), které ochrání místo před chladným počasím. Další možností pro předpěstování sazenic je využití skleníku.
Kdy vysazujeme předpěstované sazenice: od poloviny května začneme s přípravou stanoviště. Vhodné místo je takové, které je bohaté na živiny, je důkladně zkypřené, nestíněné a s dostatečným prostorem. Nedoporučujeme vysazovat přímo na hnojiště, tehdy by rostlina cukety zbytečně odebírala živiny hnojišti.
Podle počtu sazenic si vytvoříme jednotlivá hnízda ve vzdálenosti 90 cm (platí pro keříčkové typy, plazivé typy potřebují spon 1,2 a 2 metry). Do jednoho hnízda sadíme 1 až 2 otužené sazenice s tmavě zelenými listy. Slabé rostlinky odstraníme.
Zalévání a hnojení - cukety tvoří z 90% voda, proto je důležité pravidelné zalévání hlavně v období sucha. Díky rychlému růstu je vhodné v období kvetení a růstu plodů přihnojit rostliny organickým hnojivem, kompostem nebo zetlelým kravským hnojem. Postačí přidat k rostlině několik malých lopatek. Nebo si můžeme koupit speciální Hoštické hnojivo na okurky a cukety, které obsahuje vyvážené množství minerálních látek. Spotřeba takového hnojení je poměrně malá 3 - 5 polévkových lžic k rostlině. Přesné dávkování je uvedeno na obalu.
Sklízíme cuketové plody v mladém stavu jakmile dorostou délky 10 až 25 centimetrů. Mladé plody odřízneme i s krátkou stopkou (k zabránění přenosu chorob mezi rostlinami nůž pravidelně čistíme nebo plody ručně vylamujeme). Plod by měl mít ještě neopadlou korunu květu, což svědčí o jeho čerstvosti. Díky průběžné sklizni bude rostlinka vytvářet další a další plody, dokud nepřijde konec sklizně.
Zatím bez recenzí.