
Pěstování dýní
Dýně vyséváme v květnu. Semínka umisťujeme do hloubky tří až pěti centimetrů ve sponu 2 x 0,5 – 1 metr od sebe - podle vzrůstnosti odrůdy. Chcete-li si předpěstovat sazeničky dýní, s výsadbou do kelímků začněte v polovině dubna a asi po třech týdnech rostlinky přesaďte do větších květináčů. V polovině května můžete sazeničky přesadit do záhonů. Pokud ještě hrozí mrazíky, přikryjte rostlinky slámou, aby neumrzly. Dýně mají rády půdu s dostatkem živin, vláhy a slunečního svitu. Proto je při výsadbě přihnojte chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem, na kterém je můžete i pěstovat.
Pěstování dýní není nijak náročné. Stačí, když je budete pravidelně odplevelovat a v případě velkého sucha pravidelně zalévat. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Při jejich zalévání dejte pozor, abyste nekropili listy, které by pak začaly uhnívat. Jakmile začnou rostlinky dýní dosahovat větší velikosti, je dobré dát k nim oporu, po které se budou plazit a nebudou si navzájem stínit.
Sklizeň
Dýně sklízíme na začátku či v polovině podzimu, ještě před prvními mrazíky, když je slupka tvrdá a matná, a na stonku se tvoří praskliny. Dýním ponecháme alespoň pět centimetrů dlouhou stopku, což dopomůže k tomu, že se nebudou tak rychle kazit, protože rána po ulomení stopky bývá nejčastější cestou průniku infekce do plodu. Po sklizni dýně necháme několik dní dosušit na sluníčku nebo u kamen (teplota však nesmí přesáhnout 30 °C) a necháme vytvrdnout slupku, tím prodloužíme jejich trvanlivost.
Skladování
Pro skladování je nejlepší dýně Hokkaido, která vydrží až půl roku. Musí však být umístěna v suchu a při teplotě kolem 10 °C.
Zatím bez recenzí.